Utställning "Människozoo - att uppfinna den vilde" 

Uppsala, våren 2023

Under våren 2023 arrangerar Forum för Afrikastudier, Uppsala universitet, i samarbete med Fredens hus den svenska versionen av utställningen Zoos humains - l'invention du sauvage, som ursprungligen arrangerades av Fondation Thuram - éducation contre le racisme och Achacs forskningsgrupp.

"Jag har förstått att rasism framför allt är en intellektuell konstruktion", säger Lilian Thuram, medkurator för utställningen och en fotbollsspelare född i Guadaloupe som var en av hjältarna bakom Frankrikes segrar i VM och EM 1998 och 2000. 

Utställningen berättar historien om kvinnor, män och barn från Asien, Afrika, Oceanien, Amerika och i vissa fall från Europa som visades upp i västvärlden och på andra platser vid universella och koloniala utställningar och mässor, på cirkusar, kabaréer och djurparker samt i kringresande "exotiska" byar. Under nästan fem århundraden (1490-1960) ställdes dessa människor ut som "vildar" i Europa, USA och Japan. Dessa storskaliga utställningar av människor var specifika för västvärlden och för kolonialmakterna och tjänade till att bekräfta en hierarki mellan människor enligt hudfärg och fysiska drag, vars arv fortfarande kan kännas i dag.

Achac och Lilian Thuram har utformat utställningen på ett sådant sätt att den förklarar fördomarnas ursprung. Det förflutna måste dekonstrueras och förstås så att en människas hudfärg och kultur inte längre kan tjäna som förevändning för avvisande eller diskriminering.

Inom Forum för Afrikastudier koordineras projektet av universitetslektor Dr. Véronique Simon, ordförande för Forum för Afrikastudier.