The Art of Writing Back: Samtal av och med David Nnanna Ikpo

David Nnanna Ikpo, Nigerians advokat, författare och aktivist, besökt Uppsala och gav två föreläsningar i samarbete med Forum för Afrikastudier. Hans besök var del av WelcomeOUT Festival, organiserad av RFSL Uppsala, som ägde rum 15 - 17 september 2017. Festivalprogrammet innehöll ett antal föreläsningar, workshops, filmvisningar samt en teaterföreställning om situationen kring LGBTI+ i Sverige, med  fokus på personen som sökt asyl i Sverige på grund av förtryck mot LGBTI-personer i sina hemländer. Festivalen hade således en särskild interkulturell karaktär.

Efter sitt samtal vid Inst f kulturantropologi och etnologi vid Uppsala universitet (vilket öppnade terminens "Fredagsforsk" seminarieserie) höll David Nnanna Ikpo en föresläsning på Uppsala Stadsbibliotek, där han presenterade sin debutnovell “Fimi Sile Forever”. Med det kraftfulla språk som kännetecknar hans arbete visade Ikpo prov på värdet av att "write back", dvs använda pennan och ordet för att främja ett mer inkluderande och öppet samhälle.  Ikpos föreläsning påminde om hur det privata är politiskt och hur viktigt det personliga engagemanget är, inte minst i de länder där qeer-personer är som mest utsatta.