Tisdagen den 8e maj organiserade Forum för Afrikastudier en offentlig filmvisning och rundabordssamtal på temat Lessons and Legacies of the 1994 Genocide against the Tutsi in Rwanda. Eventet samorganiserades med Rwandas ambassad i Sverige, till minne av folkmordet. Filmen som visades var en dokumentär om folkmordet kallad Ghosts of Rwanda, producerad av Greg Barker 2004. Rundabordssamtalet modererades av Karen Brounéus vid Institutionen för freds- och konfliktforskning, UU. Rundabordsmedlemmarna var H.E. Christine Nkulikiyinka, Rwandas ambassadör i Sverige; Richard Myrenberg, journalist vid Sveriges Radio (SR) och tills nyligen SR:s Afrika-korrespondent baserad i Rwanda; Anne Kubai, Centrum för multidisciplinär forskning om rasism, UU; Jean-Bosco Habyarimana, Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet; och Molly Sundberg, Institutionen för kulturantropologi och etnologi, UU (samordnare för Forum for Afrikastudier). Eventet hölls i Geijer-salen, Engelska parken, och presenterades av Sten Hagberg, föreståndare för Forum för Afrikastudier (institutionen för kulturantropologi och etnologi).

Rundabordssamtalet berörde, bland annat, sociala och ekonomiska dimensioner av Rwandas utveckling sedan folkmordet; bakgrunden och orsakerna till folkmordet; nationella och internationella mekanismer för övergångsrättvisa och konfliktmedling- och prevention; samt praktiker och utmaningar avseende bevarandet av folkmordets bevis. Runt 70 personer fanns i publiken, varav flertalet hade engagerade frågor till rundabordsdeltagarna. Dessa frågor berörde bland annat vad som görs för att sprida information om folkmordet internationellt; relationerna mellan det internationella samfundet och Rwanda efter folkmordet; demokratiska aspekter och frågetecken kring strong men som President Paul Kagame, som varit Rwandas president sedan 2003; samt politiska och lokala orsaker till folkmordet.

Inbjudan

Rundabordsdeltagarna