Evenemang

 

Burkina Faso i backspegeln...

 

Forum för Afrikastudier och Vänskapsföreningen Burkina Faso-Sverige anordnade en temadag "Burkina Faso i backspegeln..." som lockade 180 besökare lördagen den 17 september.

På morgonen var det workshop med papers om socio-politiska aktörer i ett förändrat landskap (Sten Hagberg), våldsam extremism (Augustin Loada) och ekosystemtjänster (Hanna Sinare), allt med fokus på Burkina Faso.

På eftermiddagen berättade två av Assambus grundare (Malin Hennius och Kristina Jerving) om hur föreningen blidades mitt under pågående Sankara-revolution i landet. Därefter gjorde Anna Lindström och Roland Göransson en exposé över Assambus historia. Nuvarande ordförande (Agnes Ilboudo) berättade om vad föreningen gör idag och Sten Hagberg redogjorde för svensk-burkinska relationer i allmänhet.

Efter pausen framträdde Mao Ouedraogo och Malick Bibete tillsammans med Dani Kouyate, Miguel Kouyate och Hamidou Sinare. Det var bejublade nummer med musik och sagor. Sedan berättade Hamidou om sin resa till Sverige och sin verksamhet som Friskis&Svettis-ledare och massör i Sinare Massage. Dani Kouyate presenterade filmen Medan vi lever som har premiär den 5 oktober. Filmen går upp på SF-biografer den 7/10 i hela landet.

Slutligen visades filmen Une révolution africane: les dix jours qui ont fait chuter Blaise Compaoré. Sedan blev det mingel i Engelska Parken..